Arbetsrätt

Arbetsrätt är ett komplext område med korta tidsfrister, ett omfattande regelverk och olika kollektivavtal att förhålla sig till. Felaktigheter kan leda till höga skadestånd för arbetsgivare och betydande rättegångskostnader för arbetstagare. Vi är övertygade om att många tvister kan undvikas genom proaktivt arbete och erbjuder därför rådgivning till både arbetsgivare och arbetstagare. Vi hjälper till med att granska och utforma anställningsavtal, ger stöd i arbetsmiljöfrågor och bistår vid omorganisationer, uppsägningar och avsked.  

Konflikter på arbetsplatsen kan ofta bli både personliga och svåra att hantera. Därför anser vi att handläggningen ska vara snabb och att målet i första hand bör vara att nå en lösning utanför domstol. Om det inte är möjligt står vårt team redo att driva ärendet hela vägen. Lexero har erfarna jurister inom arbetsrätt som tidigare arbetat i domstol och är vana vid att hantera rättsprocesser. 

Vad säger lagen om arbetsrätt?

Det finns många arbetsrättsliga lagar att förhålla sig till, som till exempel Lagen om anställningsskydd (LAS), Medbestämmandelagen (MBL) och Diskrimineringslagen. LAS (1982:80) reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare och ger bland annat skydd för arbetstagaren vid uppsägning och avsked. Lagen innehåller också bestämmelser om uppsägningstider, turordning vid uppsägning och rätt till lön under uppsägningstiden.

En arbetsrättslig tvist inleds genom att en stämningsansökan lämnas in till domstol. Ansökan ska innehålla kärandens yrkanden, det vill säga vad hen vill att domstolen ska besluta, samt vilken bevisning som stödjer kraven. Svaranden ges därefter möjlighet att lämna in ett svaromål där yrkandena antingen bestrids eller medges.  

Om parterna inte kan komma överens efter stämningsansökan och svaromålet hålls en muntlig förberedelse i domstolen. Syftet är att klargöra vad som är tvistigt, vilka grunder som åberopas och vilken bevisning som finns. Under förberedelsen undersöker domstolen även om parterna kan nå en förlikning, det vill säga komma överens om en lösning.  

Om förlikning inte är möjlig går målet vidare till huvudförhandling. Under huvudförhandlingen kan det hållas förhör med arbetsgivaren, arbetstagaren, vittnen och sakkunniga. Efter förhandlingen meddelar domstolen sin dom.  

En dom från tingsrätten kan överklagas till Arbetsdomstolen, men då krävs prövningstillstånd. Arbetsdomstolen är den högsta instansen för arbetstvister, och deras avgöranden kan inte överklagas vidare. 

Vad kostar det?

Arbetsrättsliga tvister täcks normalt sett inte av rättsskyddet i företags- eller hemförsäkringar. Däremot kan arbetstagare med låga inkomster i vissa fall ansöka om rättshjälp, vilket innebär att staten står för delar av kostnaderna för ett ombud. Med rättshjälp kan avgiften ibland bli så låg som 2 % av den totala kostnaden. Vi bistår våra klienter med ansökningar om både rättsskydd och rättshjälp.  

Behöver du råd kring ett arbetsrättsligt problem eller söker ett juridiskt ombud? Vi hjälper dig gärna. Som ett första steg rekommenderar vi att boka en 20 minuters konsultation med en av våra jurister. Du kan boka enkelt online eller genom att ringa oss på 010-8085650. Du väljer själv om du vill ha konsultationen via telefon eller videosamtal. 

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.