Artificiell intelligens, eller AI, används för att beskriva tekniska system där datorprogram eller maskiner kan efterlikna och uppvisa intelligent beteende. Detta kan inkludera förmågan att lära sig, planera, resonera och vara kreativ. AI i sin nuvarande form har funnits sedan 1950-talet, och intresset för tekniken har varierat under åren. På senare tid har AI återigen fått stor uppmärksamhet, särskilt efter lanseringen av nya produkter och tjänster som självkörande bilar, röstassistenter och generativa AI-verktyg som kan skapa bilder, musik, filmer och texter utifrån användarens önskemål. I dag används AI inom en rad områden, från riktad reklam och spamfilter i e-posttjänster till informationshantering inom offentlig förvaltning och lagerstyrning inom tillverkningsindustrin.
Som en följd av det nya direktivet kommer EU att inrätta en central tillsynsmyndighet för att övervaka efterlevnaden bland medlemsstaterna. Tillsynsmyndigheten kommer att samarbeta med nationella myndigheter för att säkerställa en enhetlig tillämpning av reglerna. Förordningens strikta sanktionssystem är utformat för att avskräcka företag från att begå överträdelser och för att säkerställa att regelverket följs noggrant.
Om ett företag bryter mot AI-förordningens regler kan det drabbas av stora sanktionsavgifter, som i allvarliga fall kan uppgå till 6 % av företagets globala omsättning. Därför är det avgörande att företag noggrant verifierar att deras AI-system uppfyller alla krav innan de implementeras i verksamheten.
Innovation: Förordningen syftar till att stödja utvecklingen av AI och främja innovation inom EU. Genom att skapa en stabil och tydlig rättslig ram vill EU uppmuntra forskare och företag att utveckla ny och avancerad AI-teknologi.
Transparens: En viktig målsättning är att användarna ska kunna förstå hur AI-system fungerar samt kunna identifiera och spåra beslut som fattas av AI. Detta inkluderar krav på att användare får information om att de interagerar med ett AI-system, samt en förklaring om hur och varför AI fattar ett visst beslut eller når en viss slutsats.
Skydd av människor: Ett av förordningens främsta syften är att säkerställa att AI inte orsakar skada på människor eller kränker deras rättigheter. För att uppnå detta måste AI-system vara icke-diskriminerande, pålitliga och alltid respektera individers frihet och integritet.
Ansvar: Förordningen fastställer tydliga regler för vem som bär ansvaret om något går fel med ett AI-system eller om reglerna inte följs. Genom ansvarsutkrävande åtgärder säkerställs att de som utvecklar, implementerar eller använder AI-system kan hållas ansvariga för eventuella fel eller skador som AI orsakar.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.