I vardagen, på arbetsplatsen eller i trafiken, kan händelser inträffa som leder till ekonomiska eller fysiska skador. Ofta uppstår en önskan om ersättning från den drabbade parten, vilket kan leda till en juridisk process med ekonomiska konsekvenser. Oavsett om du har blivit utsatt för eller orsakat skadan kan situationen vara orolig och svår att hantera. Vårt mål är att göra processen mer begriplig och hjälpa dig att reda ut dina rättigheter och skyldigheter i samband med skador och skadestånd.
Vi erbjuder hjälp inom områden som trafik- och personskador, diskrimineringsärenden och arbetsrättsliga tvister. Vi kan även assistera med frågor kring SGI, sjukpenning, sjukersättning och livränta.
Om du har en rättslig fråga rörande ersättning eller skada som inte listas här, är du varmt välkommen att boka en konsultation för att få mer information.
1. När kan en person bli skadeståndsskyldig?
Skadeståndsskyldighet kan uppkomma vid olika situationer, exempelvis vid avtalsbrott, försumlighet eller lagbrott. Den som orsakar skada genom vållande eller försummelse är skyldig att ersätta skadan, oavsett om det handlar om förmögenhetsskada eller kroppslig skada. I vissa fall regleras skadeståndsansvaret i avtalet mellan parterna, exempelvis vid köp och försäljning.
2. Hur får jag ut mitt skadestånd?
Skadeståndsmål handläggs vanligtvis av tingsrätten. Processen börjar med att den ena parten lämnar in en stämningsansökan, varefter svaranden lämnar ett svaromål. Därefter kan tingsrätten kalla till muntlig förberedelse för att försöka nå en överenskommelse. Om parterna inte kan enas hålls en huvudförhandling. Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten och vidare till Högsta domstolen om prövningstillstånd beviljas.
3. Hur får jag ersättning för trafikskada?
Om du skadas i en trafikolycka, bör du omedelbart söka läkarvård för att dokumentera dina skador. Ersättning kan komma från flera försäkringar. Bilförsäkringen täcker inkomstbortfall och kostnader, medan olycksfallsförsäkringar, som fackförbundsförsäkringar eller hemförsäkringar, kan ge ersättning för sveda och värk, ärr eller invaliditet.
4. Kan diskriminering ge rätt till ersättning?
Ja, den som utsätts för diskriminering kan ha rätt till diskrimineringsersättning. Diskriminering är olaglig och omfattar flera skyddade områden, såsom könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Ersättningsnivåerna kan vara höga, särskilt om diskrimineringen har orsakat allvarlig skada.
5. Kan en arbetsgivare bli skadeståndsskyldig?
Ja, en arbetsgivare kan bli skadeståndsskyldig, exempelvis vid brott mot ordningsföreskrifter, tidsfrister eller felaktig uppsägning. Skadestånd kan inkludera både ekonomisk skada (som förlorad lön) och kränkningsersättning. Arbetsrättsliga tvister löses ofta genom förhandlingar med fackförbund, men om förhandlingarna inte leder till en lösning kan ärendet tas vidare till tingsrätt eller Arbetsdomstolen.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.