Juridiken kring bostadsrätten, fastigheter och hyresrätter tillhör något vi alla lever med i vardagen.
När du köper en bostadsrätt förvärvar du inte själva lägenheten, utan nyttjanderätten till den, samt en andel i bostadsrättsföreningen. Genom denna andel äger du gemensamt med de andra medlemmarna exempelvis fastigheten och marken som föreningen förvaltar. Innan ett köp slutförs har köparen en undersökningsplikt, vilket innebär att köparen ska kontrollera bostaden och uppmärksamma eventuella fel. Om ingen anmärkning görs, antas köparen vara medveten om bostadens skick.
Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen som utgångspunkt. Huvudregeln är att bostadsrätten säljs i befintligt skick, vilket innebär att köparen kan ha begränsade möjligheter att kräva prisavdrag eller skadestånd beroende på vilken typ av undersökning som gjorts innan köpet, exempelvis om en besiktning genomförts. Däremot kan säljaren, inom två år efter tillträdet, bli skyldig att åtgärda fel som inte kunde upptäckas vid en noggrant genomförd undersökning.
Att köpa en bostadsrätt är ofta en stor investering, oavsett om det gäller att flytta hemifrån eller ta nästa steg i livet. Men precis som vid köp av andra varor kan fel upptäckas långt efter köpet, vilket kan leda till en tvist. Bostadsrättstvister kan vara komplicerade och kräver noggrant övervägande av det enskilda fallet. Det kan därför vara till stor hjälp att anlita en jurist som kan guida dig genom hela processen. Vi företräder både bostadsrättsföreningar och privatpersoner i sådana tvister.
Hyresrätt innebär att en hyresgäst hyr en bostad från en hyresvärd för en längre period. Ibland uppstår situationer där både hyresgäst och hyresvärd kan behöva juridisk hjälp. Lexero erbjuder rådgivning inom hyresfrågor och företräder både hyresvärdar och hyresgäster, exempelvis vid förhandlingar i hyresnämnden eller allmän domstol. Vi hjälper till med upprättande och tolkning av hyresavtal, förhandling eller omförhandling av hyresvillkor, uppsägning, skadestånd, andrahandsuthyrning och överlåtelser.
Det finns olika lagar som styr uthyrning av bostäder eller lokaler beroende på typ av hyresförhållande. Om hyresvärden hyr ut en bostad som denne själv äger, till exempel en villa eller bostadsrätt, kan privatuthyrningslagen bli aktuell. Om det rör sig om andrahandsuthyrning, uthyrning inom en närings-verksamhet, eller uthyrning av lokal, är det istället 12 kap. jordabalken, även kallad hyreslagen, som styr.
Att köpa eller sälja en fastighet är ofta en av de största affärerna en privatperson kan göra, och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Vid sådana transaktioner kan olika frågor och problem uppstå. Hur ser bostadsmarknaden ut i området? Är det en bra investering att bygga en pool? Behövs bygglov för en gäststuga? Måste jag betala skatt om jag hyr ut ett rum? Vad räknas som dolt fel? Kan jag stämma byggbolaget för dröjsmål? Dessa är bara några av de frågor som kan dyka upp, och om det uppstår oenigheter kan det leda till långdragna och kostsamma tvister. På Lexero strävar vi efter att göra hela processen så smidig som möjligt och ge dig de bästa förutsättningarna för att undvika konflikter.
Vid fastighetstransaktioner kan frågor om vem som ansvarar för eventuella fel uppstå. Enligt Jordabalken, kapitel 4, § 19, kan en fastighet anses ha ett fel om den inte motsvarar det avtalade eller om den avviker från vad köparen rimligen kunde förvänta sig.
Undersökningsplikt vid fastighetsköp
Köparen har en omfattande undersökningsplikt vid köp av fastighet. Detta innebär att köparen inte kan klaga på fel som borde ha upptäckts genom en noggrann besiktning. Vanliga problemområden att undersöka är fukt, mögel, röta och skador på vatten- och avloppssystem. Vid en okulär besiktning inspekteras fastigheten utan ingrepp, och alla synliga utrymmen, som källare och vind, ska kontrolleras.
Vad är utökad respektive reducerad undersökningsplikt?
En utökad undersökningsplikt innebär att köparen har ett större ansvar att kontrollera fastigheten noggrant, medan en reducerad undersökningsplikt kan gälla om säljaren gjort specifika garantier eller om köparen har fått bättre information om fastighetens skick. I sådana fall kan köparens ansvar för att upptäcka fel vara mer begränsat.
I bostadsrättstvister/fastighetstvister kan parterna ofta ha rättsskydd genom sin hemförsäkring eller föreningsförsäkring. Omfattningen av detta rättsskydd varierar beroende på försäkringsbolag. Vanligtvis täcker hemförsäkringens rättsskydd ombudskostnader vid tvister som överstiger ett halvt prisbasbelopp, förutsatt att tvisten prövas i allmän domstol.
Om du behöver juridiskt ombud eller har frågor om en bostads-rättstvist, fastghetstvist eller hyrestvist rekommenderar vi att du bokar en 20 minuters konsultation med en av våra jurister. Du kan enkelt boka online eller ringa oss på 010-8085650. Du väljer själv om du vill ha din konsultation via telefon eller videosamtal..
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.