Ekonomisk familjerätt handlar om de juridiska regler som styr ekonomiska frågor inom familjer, som äktenskap, samboskap och arv. Det omfattar bodelning vid skilsmässa, underhållsbidrag, och fördelning av egendom mellan makar och sambor. Arvsrätt reglerar hur en avliden persons tillgångar ska fördelas. Juridiska avtal som äktenskapsförord eller samboavtal kan hjälpa till att skydda tillgångar och förhindra tvister vid separation eller dödsfall. Rådgivning inom ekonomisk familjerätt säkerställer att rättigheter och skyldigheter förstås och respekteras.
Bröstarvingar
Bröstarvingar är den avlidnes barn, barnbarn och vidare generationer. Dessa arvingar kan inte berövas sin arvslott, då de alltid har rätt till en lagstadgad del av arvet, så kallad laglott.
Arvslott
Arvslotten är den del av den avlidnes kvarlåtenskap som en arvinge får. Om det finns två barn som är de enda arvingarna, delas arvslotten lika mellan dem, vilket innebär att varje barn får 50%.
Laglotten
Laglotten är den del av arvet som bröstarvingar alltid har rätt till och kan inte testamenteras bort. Laglotten motsvarar hälften av arvslotten. Om det finns två barn, blir deras laglott 25% vardera. Den avlidne kan då testamentera bort hälften av sin kvarlåtenskap, det vill säga 50%.
Boka gärna en konsultation med våra jurister!
Att tänka på inför bouppteckningen
När bouppteckningen ska göras är det viktigt att dödsbodelägarna överväger om det är lämpligt att anlita ett ombud, som kan vara en privatperson eller en jurist. Den som ansvarar för bouppteckningen får dock inte vara en av arvingarna. Om någon dödsbodelägare inte kan närvara vid bouppteckningen, kan de ge fullmakt till ett ombud, vilket exempelvis kan vara en annan dödsbodelägare.
Vid första mötet är det viktigt att den som gör bouppteckningen får en fullständig översikt över den avlidnes tillgångar och skulder vid dödsfallet. Det är även bra att ta med dokument som äktenskapsförord, testamenten och en lista på dödsbodelägarna. Om den avlidne var änka eller änkling krävs även bouppteckningen från den först avlidne maken eller makan.
Vad kostar en bouppteckning?
Kostnader för bouppteckning eller boutredning täcks i regel av dödsboet. Under en konsultation informerar vi våra klienter om de specifika kostnader och avgifter som kan uppkomma vid juridisk representation och går igenom möjliga finansieringslösningar och betalningsalternativ för det aktuella ärendet.
Behöver du hjälp med bouppteckningen eller har frågor? Boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Du kan boka online eller ringa oss på 010-8085650. Du väljer om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.
Viktigt att tänka på när du skriver en framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt måste ges till en fysisk person, vilket innebär att den inte kan utfärdas till ett företag eller en organisation. Som fullmaktsgivare är det viktigt att du väljer någon som du har stort förtroende för, eftersom det är fullmaktshavaren som avgör när fullmakten träder i kraft. För att skydda dig kan du välja att en annan person granskar fullmaktshavarens agerande. Det är också möjligt att utse flera fullmaktshavare, som kan arbeta i turordning eller med olika specifika uppgifter.
Tänk på att en make eller maka inte automatiskt har rätt att ta hand om den andre makens personliga ärenden om denne inte längre kan göra det själv. Om du vill ge din partner denna rätt i en sådan situation, bör du skriva en framtidsfullmakt för att säkerställa detta.
Vad säger lagen om framtidsfullmakter?
Reglerna för framtidsfullmakter finns i lagen om framtidsfullmakter. För att fullmakten ska vara giltig måste vissa formkrav uppfyllas. Fullmaktshandlingen ska vara skriftlig och innehålla information om vem som är fullmaktsgivare och på vilket sätt fullmaktshavaren får agera. Fullmaktsgivarens underskrift ska bevittnas av två oberoende vittnen som är medvetna om vad de bekräftar. Vittnena får inte vara under 15 år eller sakna insikt på grund av psykisk störning, och de får inte vara nära släktingar, som make, sambo, barn, förälder, syskon, svåger eller svägerska till fullmaktsgivaren. Det är därför viktigt att noga tänka på vem som ska vittna vid undertecknandet. Fullmakten behöver inte registreras någonstans för att vara giltig.
Vi hjälper dig gärna att skriva ett gåvobrev, både för lös egendom, såsom pengar, smycken eller fordon, samt för fast egendom som fastigheter eller bostadsrätter. Vi anpassar innehållet i gåvobrevet efter dina specifika behov och säkerställer att alla relevanta lagkrav och villkor tas med. Ett väl utformat gåvobrev ger både givaren och mottagaren trygghet och förhindrar framtida oklarheter.
Om du har några frågor eller behöver hjälp med att upprätta ett gåvobrev, är du varmt välkommen att boka en konsultation med oss. Det är enkelt att boka online, eller så kan du ringa oss på 010-8085650. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen och ser till att gåvobrevet är juridiskt korrekt och anpassat efter dina önskemål.
Begreppet sambor enligt sambolagen innebär att två personer lever tillsammans i ett parförhållande, har ett gemensamt hushåll och bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden. Ett samboavtal är ett avtal där ni kan bestämma att en eventuell bodelning inte ska ske enligt sambolagens regler, eller att vissa tillgångar, som exempelvis en gemensam bostad, inte ska ingå i bodelningen om förhållandet tar slut.
Lexero hjälper er att upprätta samboavtal anpassade efter era behov för att skydda era intressen. Om ni exempelvis går in med olika mycket pengar i en gemensam bostad, kan samboavtalet reglera att bostaden inte ska ingå i bodelningen. Vid köp av bostad kan ni avtala om att den som betalat mest kontantinsats också äger en större del av bostaden. Om bostaden inte ingår i bodelningen, hanteras den utifrån ägandeförhållandena i köpeavtalet.
Om bostaden däremot är delad 50/50 men den ena parten har lagt in en större kontantinsats, bör samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev för att säkerställa att den som betalat mer får tillbaka pengarna vid en eventuell separation. Ett samboavtal gäller också vid dödsfall. Om en sambo avlider kan den efterlevande begära en bodelning, men det måste göras senast vid bouppteckningen. Vill ni undvika att en bodelning sker vid dödsfall är det viktigt att upprätta ett samboavtal.
Vi hjälper er gärna att skapa ett samboavtal som passar er situation.
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar där de kan reglera vilka tillgångar som ska vara enskild egendom och inte ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa. Det kan vara särskilt användbart för att skydda egendom, såsom företag eller arvegods, eller om en part har en större förmögenhet. Äktenskapsförordet måste vara skriftligt, undertecknat av båda parter och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Det kan också vara till nytta vid ett dödsfall för att skydda den efterlevandes egendom. Vi hjälper er att upprätta ett korrekt och giltigt äktenskapsförord.
Ett testamente är en rättslig handling där du anger hur du vill att dina tillgångar ska fördelas efter din död. Om inget testamente upprättas fördelas dina tillgångar enligt Ärvdabalkens regler, vilket innebär att dina bröstarvingar (barn och barnbarn) ärver i första hand. Ett testamente som inte uppfyller de formella krav som ställs kan ogiltigförklaras eller ändras. Hos EZlegal hjälper vi dig att upprätta ett korrekt testamente som säkerställer att din vilja respekteras och följs.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.